Tarja Mustakallio

Milvi Pesari

Riitta Talonpoika

Kirsti Doukas

Andelslaget Ruukin Aura

Konst och Konsthantverk i Fiskars

I hjärtat av Fiskars drivs  butiken Aura av fyra flitiga och duktiga kvinnor som arbetar med händerna. De bor och arbetar i Fiskars. I butiken säljs konst ock konsthantverksprodukter gjorda av dem.

Riitta Talonpoika, keramik

Keramiker Riitta Talonpoika designar och tillverkar själv sina alster. De flesta drejar hon för hand. Karakteristiska för henne är bruksföremål i drejat stengods,  handmålade och -tecknade. Hon gör också unika bruksföremål brända i vedugn.

“Det mest väsentliga i mitt arbete är att överföra tankens lek och den direkta beröringen till lera, ett material med gränslösa möjligheter. Genom att tillverka unika, små och begränsade serier vill jag erbjuda ett alternativ till maskinellt massproducerade föremål. I ett föremål tillverkat för hand med yrkesskicklighet är det ergonomiska förverkligandet viktigt. På så sätt kan användaren fokusera på det estetiska. De färdiga arbetena ska avspegla min glädje och de spirande idéerna, vilka växer till sig och skänker njutning då föremålen används. Det finns inte två identiska människor – varför kan inte detsamma gälla för föremålen vi använder?”

Riitta Talonpoika

Milvi Pesari, textilprodukter av naturfiber

Milvi designar och tillverkar textilprodukter av linnetyg under märket Pilvi Pisara. Det finns två kollektioner, hemtextilier och kläder. Produkterna är enkla och avskalade. De är lätta att kombinera med egna saker. Utöver de klassiska produkterna innehåller sortimentet även unika produkter, tillverkad av linne och ull. Milvi bor och arbetar i Fiskars.

Milvi Pesari

Tarja Mustakallio, , konsthantverkare

Tarja är en hantverkare, vars arbetsprocess börjar med planeringen av mönstret och produkten. Tyget i väskorna är rätt tjockt, gjort av naturfibertyg och handtryckt. Tarja gör olika slags unika väskor, förvaringspåsar och inredningstextilier. Hon har tillverkat dessa produkter sedan 2008 under märket SeriMeri. Tarja bor och arbetar i Fiskars.

Tarja Mustakallio

Kirsti Doukas

 

I mitt arbete styrs jag av nyfikenhet och av ett ambitiöst förhållande till mitt eget skapande. Genom mitt skapande funderar jag över hantverkarens och formgivarens förhållande till vår värld som ständigt förändras och till all ny teknologi. Vad är hantverkets roll i framtiden? Att kombinera 3D-printning och CNC-teknologi med guldsmedens traditionella tekniker och hantverkskunnandet är en ständig inspirationskälla och ger intressanta möjligheter i formgivandet och det tekniska utförandet. Jag upplever det som viktigt att hantverkarens uppfattning om materialet och formen alltid ligger som grund i arbetet. 

Till butike

 Utmärkande för mina produkter är sättet att berätta historier. Smyckena berättar historier på många olika plan. Mitt planeringsarbete bottnar i noggrant bakgrundsarbete och alla former och linjer är motiverade och genomtänkta.

 

Fiskars Bruk och den vackra naturen möjliggör mitt skapande. Så har det varit i 14 år.

 

 

 

 

 

Öppet från onsdag till söndag från 12:00 till 17:00, mondag stängt

Adress: Fiskarsvägen 358, 10470 Fiskars

 

13 + 8 =