Erja Huovila

Tarja Mustakallio

Milvi Pesari

Riitta Talonpoika

Andelslaget Ruukin Aura

Konst och Konsthantverk i Fiskars

I hjärtat av Fiskars drivs  butiken Aura av fyra flitiga och duktiga kvinnor som arbetar med händerna. De bor och arbetar i Fiskars. I butiken säljs konst ock konsthantverksprodukter gjorda av dem.

Riitta Talonpoika, keramik

Keramiker Riitta Talonpoika designar och tillverkar själv sina alster. De flesta drejar hon för hand. Karakteristiska för henne är bruksföremål i drejat stengods,  handmålade och -tecknade. Hon gör också unika bruksföremål brända i vedugn.

“Det mest väsentliga i mitt arbete är att överföra tankens lek och den direkta beröringen till lera, ett material med gränslösa möjligheter. Genom att tillverka unika, små och begränsade serier vill jag erbjuda ett alternativ till maskinellt massproducerade föremål. I ett föremål tillverkat för hand med yrkesskicklighet är det ergonomiska förverkligandet viktigt. På så sätt kan användaren fokusera på det estetiska. De färdiga arbetena ska avspegla min glädje och de spirande idéerna, vilka växer till sig och skänker njutning då föremålen används. Det finns inte två identiska människor – varför kan inte detsamma gälla för föremålen vi använder?”

Riitta Talonpoika

Milvi Pesari, textilprodukter av naturfiber

Milvi designar och tillverkar textilprodukter av linnetyg under märket Pilvi Pisara. De flesta är ämnade för vardagsbruk i hemmet. Produkterna är enkla och avskalade. De är lätta att kombinera med föremål i hemmet. Kollektionen innehåller också kläder för hemmabruk. Utöver de klassiska produkterna innehåller sortimentet även unika produkter, vilka är tillverkade av överblivna bitar ylle- och linnetyg. Milvi bor och arbetar i Fiskars.

Milvi Pesari

Tarja Mustakallio, , konsthantverkare

Tarja är en hantverkare, vars arbetsprocess börjar med planeringen av mönstret och produkten. Tyget i väskorna är rätt tjockt, gjort av naturfibertyg och handtryckt. Tarja gör olika slags unika väskor, förvaringspåsar och inredningstextilier. Hon har tillverkat dessa produkter sedan 2008 under märket SeriMeri. Tarja bor och arbetar i Fiskars.

Tarja Mustakallio

 

 

Erja Huovila, papper och pappersprodukter

Erja tillverkar papper med traditionella metoder, bl.a. av gamla tyger. Papper av hög kvalitet kan användas på många sätt: tryckning av grafik, teckning, hobbyverksamhet, t.o.m. som utskriftspapper.

Produktsortimentet, som är designat och tillverkat av Erja, innehåller unika böcker inbundna på olika sätt, etuier och japanska askar. Erja har studerat pappers- och asktillverkning i Japan under ledning av lokala mästare. Erja bor och arbetar i Fiskars. Hon trycker också konstgrafik.

Erja Huovila

Stängd:  11.1.-21.2.2018

Öppen:

Torsdag – Söndag  12:00 – 16:00

Eller enligt överenskommelse

Adress:

Fiskarsvägen 366 B, 10470 Fiskars

3 + 11 =

Fiskarsvägen 366 B, 10470 Fiskars, Finland